ni resepi ayamnya...
Cara Penyediaan Ayam Bakar Untuk Nasi Mandhi
- 1 ekor ayam ~ dibelah 2 dan di cuci bersih
- 1/2 sudu kecil serbuk ketumbar
- 1/2 sudu kecil serbuk jintan manis
- 1/2 sudu kecil serbuk lada hitam
- 1 sudu kecil serbuk kunyit
- 1 sudu kecil serbuk kabsa ( kalau tak ada,gantikn dgn rempah campuran )- Akak pn letak rempah kari mcm Mamasya gak..
- 2 biji bawang besar ~ dihiris bulat
- 2 biji lemon ~ dihiris bulat
- Garam
- Sedikit pewarna kuning
- Aluminium foil.
-
Gaul rata ayam dengan semua bahan rempah, garam dan pewarna kuning. Perapkan dalam 15 minit.
-
Alaskan/balutkn bekas/dulang pembakar dgn aluminium foil. Kemudian susun hirisan bawang besar dan lemon atas foil tadi.
-
Letak ayam di atas bawang dan lemon tersebut. Tutup ayam tersebut dengan foil aluminium dan bakar pada suhu 250′c selama 1jam. Pada 10minit terakhir buka sedikit foil bahagian atas. **suhu oven tak sampai 250′c, jadi bakar suhu 220′c selama 1 jam…kemudian buka bakar bawah grill selama 15-20 minit…tu yg nam
Tiada ulasan:
Catat Ulasan