yang first time buat ni ikut resepi asal joy of baking..apapun yang penting buah buahan mestilah yang masam baru rasanya masuk dgn pavlova tu..anda di sarankan menggunakan buah kiwi, strawberi dan berry..limau cina yang kecil kecil tu pun ok.cubalah buat yang penting ikut segala nasihat yang diperturunkan ..
Antara peringatan penting:
1) panaskan oven 170c ..tapi turunkan sebelum masuk pavlova
2) masa nak putar putih telur tu pastikan langsung takde kuning telur termasuk dan pastikan bekas nak putar tu bebas dari sebarang cecair.Tips kak ita goleskan tisu diletak sikit cuka untuk pastikan bebas benda lain..hanya putih telur..buat sampai bertanduk!
3. Jangan letak gula banyak sangat sebab terlalu manis.kontrol gula sesuaikan.whipping cream kang gula lagi..
4. Biarkan pavlova sejuk sendiri dalam oven dengan pintu oven dibuka sedikit.
p/s: kalau tak jadi takpe..kita belajar dari kesilapan k!
Pavlova Recipe:
4 large (120 grams) egg whites
1 cup (200 grams) superfine (castor)
sugar
1/2 teaspoon pure vanilla
extract
1 teaspoon white vinegar
1/2 tablespoon cornstarch (corn flour)
Topping:
1 cup (240 ml) heavy whipping
cream
1 1/2 tablespoons (20 grams) granulated
white
sugar (or to taste)
1/2 teaspoon pure
vanilla extract
Fresh fruit - kiwi, strawberries,
raspberries, blackberries, passion fruit, peaches, pineapple, or other
fruit of your choice
Tiada ulasan:
Catat Ulasan