hari ni ibu nak share 4 resepi yang ibu suka masak untuk semua..jom share..
Resepi Nasi Ayam (myresepi)- oleh : Nadia
Bahan-bahan ( 2 orang )
- 2 cawan beras
- 1/4 bawang besar
- 2 sudu mentega
- sehelai daun pandan
- 2 kiub ayam
- madu
- kicap pekat
- 1/2 ekor ayam
- 1 sup bunjut adabi
- sos tiram
- 1/2 sudu serbuk lada putih
- 1/2 inci halia
- 3 ulas bawang putih
- [hiasan]
- daun bawang
- daun sup
- bawang goreng
- daun salad/timun
Cara-cara
- Bersih ayam. Potong ikut suka
- Tumbuk bawang putih dan halia. Tumis dengan sedikit minyak sehingga bawang jadi perang
- Masukkan air, ayam, sup bunjut dan kiub ayam. Masaklah sehingga ayam masak
- Untuk masak nasi, bersihkan beras. Ambik 2 cawan sup ayam tadi untuk masak nasi. Masukkan daun pandan. Masak seperti biasa.
- Keluarkan ayam. Perapkan dengan madu, sos tiram dan kicap. Goreng dengan minyak penuh
- Untuk sos kicap. Mayang bawang putih. Tumiskan sehingga naik bau. Masukkan kicap dan sedikit sup ayam tadi
1 kati mi kuning
½ kati udang basah - bersaiz sederhana
10 tangkai cili kering - dikisar
2 biji bawang besar} kisar
2 ulas bawang putih} kisar
Sedikit belacan } kisar
3 camca teh sos cili
3 camca teh sos tomato
½ sudu teh gula pasir
½ kati udang basah - bersaiz sederhana
10 tangkai cili kering - dikisar
2 biji bawang besar} kisar
2 ulas bawang putih} kisar
Sedikit belacan } kisar
3 camca teh sos cili
3 camca teh sos tomato
½ sudu teh gula pasir
1 kiub ayam knor* saya tambah
segenggam udang kering *saya tambah
2 biji telur * saya tambah
4 batang sawi
½ kati taugeh
2 pokok daun bawang
2 tangkai daun sup
5 biji tahu - goreng dan potong empat segi sederhana nipis.
5 biji cili masak
Limau kasturi
Sedikit bawang goreng
½ kati taugeh
2 pokok daun bawang
2 tangkai daun sup
5 biji tahu - goreng dan potong empat segi sederhana nipis.
5 biji cili masak
Limau kasturi
Sedikit bawang goreng
fish cake* saya tambah
telur rebus * saya tambah
Cara Membuatnya
Rebus
udang basah terlebih dahulu. Kemudian toskan airnya asingkan ketepi.
Ambil kepala udang dan kisar. Kemudian ambil air kepala udang tadi
satukan dengan air rebusan yg sedia ada.
Panaskan minyak masak dan tumis bahan kisar seperti bawang merah/putih/belacan. Setelah naik wanginya masukan air rebusan udang yang telah disimpan tadi.
Masukkan sos cili/tomato, garam, gula dan serbuk perasa. Untuk sayuran tadi sawi dan taugeh hendak lah dicelur terlebih dahulu. Begitu juga dengan mi kuning.
Setelah selesai semuanya hidangkan bersama bawang goreng, daun bawang, hirisan tahu goreng dan daun sup. Perahkan limau kasturi .
Panaskan minyak masak dan tumis bahan kisar seperti bawang merah/putih/belacan. Setelah naik wanginya masukan air rebusan udang yang telah disimpan tadi.
Masukkan sos cili/tomato, garam, gula dan serbuk perasa. Untuk sayuran tadi sawi dan taugeh hendak lah dicelur terlebih dahulu. Begitu juga dengan mi kuning.
Setelah selesai semuanya hidangkan bersama bawang goreng, daun bawang, hirisan tahu goreng dan daun sup. Perahkan limau kasturi .
Resepi Nasi Lemak
sila rujuk blog mat gebu.
Resepi Mushroom Soup
sila rujuk tin campbell ..;D
Masaklah demi menambat hati keluarga.. |
:D ...and publish!
Tiada ulasan:
Catat Ulasan