Aku tak pernah masuk dapor lepas terawih. Ni first time...semua gara gara sup siam style
Mmg masyuk weh rasa dia...
Meh aku share resepi:
Menu Kuew Tiaw Siam Style
Bahan sup:
Ayam ( aku pakai kaki ayam , mmg sedap sbb zat dia keluar pastu aku tambah isi isi ayam )
Bawang putih 4 ulas
Halia 2 inci
Bawang holand sebiji
Rempah punjut adabi 1
Batang ketumbar sekali ngan akar dia
Serai sebatang ketuk
Kuib ayam knor 1
Garam
Gula
Lada putih
Cara caranya :
Tumbuk bawang putih dan halia.
Tumiskan
Masukkan bawang holand yg di potong empat
Nak potong kecil lagi pun ok...
Tumis sampai masak, nampak coklat coklat
Masukkan sup punjut
Masukkan ayam ( masa ni biarkan air ayam tu keliar jgn tambah air lagi )
Bila ayam nampak dh kecut masukk air sedikit sekadar tutup ayam
Masukkan batang ketumbar, serai yang diketuk
Tambah air lagi
Biarkan mendidih tambah air lagi ikut nak kuah banyak mana
Perasakan dengan garam , gula sikit dan lada putih
Celurkan kuewtiaw
Bahan istimewa:
-Bawang putih satu kumpulan dan minyak tujuan nya nak
Buat minyak bawang putih dihidang semasa nk mkn
- chilies flake amik je dominos punya
- cili padinpoyong letak kicap
Minyak bawang putih ... sedap letak ni masa makan sup |
Tiada ulasan:
Catat Ulasan