Jumaat, 10 April 2020

Resepi Daging Dendeng Perak

Daging dendeng perak




Salam ut ama. Ni cara nk buatnya. Daging 1kg Cili kering rm1 Bawang besar 1kg Kicap manis tamin. Mula2 rebus dulu daging tu. Lepas rebus potong daging tu nipis2.. tp jgn nipis sgt.. Lepas dh potong,daging tu di tumbuk. Lepas tumbuk gaulkan dengan kicap. Lepas dah gaul dengan kicap, daging tu di goreng.jgn smpi garing. Lepas tu tumis la bawang dan cili kering yang dah di blend. Dah masak cili tu apa, masukkan daging,gula,air asam jawa dan kicap. P/s. Bawang jgn blend hancur sgt dan cili kering pun jangan bagi hancur.

Aku dapat resepi ni dr anis. Anis ni keturunan raja kat Perak ..Nenek dia yang kerabat Raja perak ..kalau arwah abah aku janji anak raja je mesti bahasakan diri patik ..tuanku ..hah macam tulah ..


mmg macam rare kan... tapi mmg abah aku biasa berlabun dengan org org kerbat kat chandan bahsankan macam tu ..


mak pun sama ..

Rumah Merah 

rumah kami dekat je dengan rumah cucu Raja selangor ..kitorg panggil rumah merah.. sebab rumah agam tu warna merah ..kat situlah duduknya Ku Chor. Ku Pidah, Wan teh ( org kebanyakan)

kiranya Bukit Chandan kampung aku ni mmg dulu org kebnyakan tak duduk ..yang duduk sini adalah golongan diraja dan orng suruhan raja ..begitulah kekdahnya ...




Rumah Kerabat Raja selangor yang berbentuk Minangkabau



Sepanjang Sungai Perak

Monumen ala di Paris..

Jam besar

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Perlis - Hatyai 2024

 Aku book hotel Disember 2023. Masa balik dr Genting. Masa tu aku cuma fikir nak bawak anak anak berjalan sekerap yg boleh. Misi tahun ni be...