Oklah setelah asyik bertangguh semalam aku gagahkan diri ke Kedai Amniplus Bakeri kek dekat Bukit Beruang, Melaka.
Memang ramai yang beli barang bakeri kat sini ..kira murahlah sikit dari beli kat pasaraya.
ok resepi ni aku amik dr facebook ..dalam majalah rasa ..di SINI RESEPINYA
Bahan2 seperti di bawah:
πͺ250 gram Butter
πͺ1 1/4 cawan Brown Sugar
πͺ1 sudu kecil Essence Vanila
πͺ1 biji Telur
πͺ2 1/2 cawan Tepung Gandum
πͺ1/2 cawan Tepung Jagung
πͺ1 sudu kecil Baking Powder
πͺ1 sudu kecil Soda Bikarbonat
πͺ6 sudu besar Minyak Masak
πͺ2 cawan Coklat Cip
πͺAlmond nips / almond flakes –jika suka (aku mmg masukkan 100gm-ni penyebab lagi sedap!!)
aku tambah satu lagi -1 sudu besar tepung beras
oklah kalau ko pergi ke majalah PAMA tu dia akan ajar step by step so korang ikut je cara dia di situ ok ..
cuma aku nak tambah yang tepung beras tu aku masuk last sekali ..lepas tu gaul rata ..aku pakai tangan je masa ni ..sebelum tu aku pakai senduk je ...
kemudain masukkan ke dalam peti ais bahagian chill ek ..bukan yang sejuk beku tu ..pastu korang tunggu dalam 3 jam lebih kurang baru korang keluarkan dan start bakar..
aduan ni bila dia sejuk kita bakar lebih ranggup berbanding ko terus je buat lepas dah gaulkan barang barang tu ..
update: hari ni 19/5/2020 aku buat lagi biskut famos amos tapi kali ni aku buat dua bancuhan dan aku kurangkan gula .
Memang ramai yang beli barang bakeri kat sini ..kira murahlah sikit dari beli kat pasaraya.
ok resepi ni aku amik dr facebook ..dalam majalah rasa ..di SINI RESEPINYA
Bahan2 seperti di bawah:
πͺ250 gram Butter
πͺ1 1/4 cawan Brown Sugar
πͺ1 sudu kecil Essence Vanila
πͺ1 biji Telur
πͺ2 1/2 cawan Tepung Gandum
πͺ1/2 cawan Tepung Jagung
πͺ1 sudu kecil Baking Powder
πͺ1 sudu kecil Soda Bikarbonat
πͺ6 sudu besar Minyak Masak
πͺ2 cawan Coklat Cip
πͺAlmond nips / almond flakes –jika suka (aku mmg masukkan 100gm-ni penyebab lagi sedap!!)
aku tambah satu lagi -1 sudu besar tepung beras
oklah kalau ko pergi ke majalah PAMA tu dia akan ajar step by step so korang ikut je cara dia di situ ok ..
cuma aku nak tambah yang tepung beras tu aku masuk last sekali ..lepas tu gaul rata ..aku pakai tangan je masa ni ..sebelum tu aku pakai senduk je ...
kemudain masukkan ke dalam peti ais bahagian chill ek ..bukan yang sejuk beku tu ..pastu korang tunggu dalam 3 jam lebih kurang baru korang keluarkan dan start bakar..
aduan ni bila dia sejuk kita bakar lebih ranggup berbanding ko terus je buat lepas dah gaulkan barang barang tu ..
aku guna tepung ni supaya lebih creamy dan sedap |
ni rupa aduan sebelum masuk peti ais |
dah siap! nak masukkan dalam balang |
gayat aku tengok tukang simpan kuih raya ni ..takut satu masuk balang , satu masuk mulut ko rasa ? |
macam famos amos kannn..suami aku asyik cakap sedap sedap..setiap kali masuk mulut setiap kali tu sedap hahahah |
masa membakar... |
satu butter pakai anchor brand satu lagi cowhead..alhamdulillah rasanya still sedap dan yg paling best kurang manis ...
so pada pengamatan aku ..buat biskut ni mudah ..dan kena cukup choclate chip dia baru sedap. mcm yg adunan 2 kali bancuhan aku buat ni kurang choclate chip makanya tak best sebab kurang choclate chip biar banyak baru mewah!hahaha
pasan tak kurang choclate chip |
dua adunan |
bekas butter cookies yang aku pakai ..nampak real kan biskut aku hahah |
ghiteww! |
kasik fokus skettt ..rupa diaa |
stok yang ada ..satu aku dh bagi kt Kak Noi satu dh habis masa sahur semalam ... |
Tiada ulasan:
Catat Ulasan