Bahan bahan 1 kek
2 1/2 cawan parutan carrot anggaran 3 biji
4 bj telur
1 cawan minyak sayuran ( minyak masak pun boleh)
1 1/2 gula putih aku akan guna 1 cawan gula perang
2 cawan tepung
1 1/2 sudu teh baking powder
1 sudu teh soda bikarbonat
1 1/2 sudu teh serbuk kayu manis
1 sudu teh serbuk buah pala
1 sudu teh vanila
1 cawan kacang pecan atau walnut cincang
panaskan oven 184c
1. Campurkan tepung gandum dn segala bahan kering
2. Pukul telor dengn gula pakai senduk sahaja. masukkan minyak ,pukul lagi hingga sebati
3. masukkan campuran tepung hingga sebati , masukkan carrot dan kacang walnut cincang tadi
4. Bakar selama 40 minit sehingga masak.
**************
sama macam kebiasaan kek carrot yng aku masak guna rezepi raihanah,cuma aku tambah kismis dan ada susu satu sudu rasanya.
2 1/2 cawan parutan carrot anggaran 3 biji
4 bj telur
1 cawan minyak sayuran ( minyak masak pun boleh)
1 1/2 gula putih aku akan guna 1 cawan gula perang
2 cawan tepung
1 1/2 sudu teh baking powder
1 sudu teh soda bikarbonat
1 1/2 sudu teh serbuk kayu manis
1 sudu teh serbuk buah pala
1 sudu teh vanila
1 cawan kacang pecan atau walnut cincang
panaskan oven 184c
1. Campurkan tepung gandum dn segala bahan kering
2. Pukul telor dengn gula pakai senduk sahaja. masukkan minyak ,pukul lagi hingga sebati
3. masukkan campuran tepung hingga sebati , masukkan carrot dan kacang walnut cincang tadi
4. Bakar selama 40 minit sehingga masak.
**************
sama macam kebiasaan kek carrot yng aku masak guna rezepi raihanah,cuma aku tambah kismis dan ada susu satu sudu rasanya.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan