Bila dah pandai buat kek ni aku rasa tak lah susah sgt buat kek coklat
tadi anak anak aku asyik merungut je lapar..lapar..yelah time cuti sekolah ni kannn memang lah asyik lapar je..pastu cuaca pulak cam sejuk sejuk maka memang perut asyik nak minta makan
aku ada baki serbuk koko yg aku beli kat kedai kek Amniplus Bukit Beruang, mmg popular kedai bahan buat kek ni..kalau time bulan puasa lagi ramai sebab org nak buat biskut raya ..
ok balik pada cerita buat kek ni
BAHAN A
1 cawan + 1/4 cawan tepung gandum
1 sudu kecil soda bicarbonat
1 sudu kecil baking powder
BAHAN B INI DISATUKAN DAN DI MASAK API PERLAHAN ATAS DAPUR
1 cawan serbuk koko
1 cawan minyak masak
1/2 cawan whipping cream 1/2 cawan air panas [ boleh guna susu segar/ susu full cream]
1/2 cawan susu pekat
4 sudu besar gula perang [ gula biasa pun boleh]
KEMUDIAN
Satukan bahan A dan bahan B
DAN
Kukus selama 1 jam . kukus lebih moist berbanding bakar
TOPPING /GANACHE:
1 CAWAN COKLAT BAR/ SERBUK KOKO
1/2 CAWAN SUSU PEKAT MANIS
1 SUDU BESAR BUTTER
1 SUDU BESAR TEPUNG
BOLEH TAMBAH SUSU SEGAR SEDIKIT DALAM 1/4 CAWAN
moist dan sedap |
Kejadian kek tanpa telor, langsung tak berubah rupa dan rasaπππππ |
RESEPI ASAL JIKA ADA TELOR |
"SELAMAT MENCUBAAAA..."
Tiada ulasan:
Catat Ulasan